Egy jó szakma felér egy diplomával
Szakképzés határon innen és túl

MISKOLC

Miskolc Magyarország 4. legnagyobb városa, Borsod-Abaúj-Zemplén megye központja. Lakosainak száma: 161 000 fő. Fontos kereskedő utak mentén épült település már a középkorban kereskedőváros volt, és 1365-ben Nagy Lajos királytól kapott városi rangot. Kiemelkedő a kulturális és idegenforgalmi szerepe. 

Főbb látványosságai közé tartoznak: 

  • a miskolctapolcai Barlangfürdő, 
  • a diósgyőri vár, 
  • a Palotaszálló, 
  • a Miskolci Nemzeti Színház, 
  • a Vadaspark, 
  • a Bükki Nemzeti Park. 

Sok múzeum található Miskolcon: 

  • Herman Ottó Múzeum, 
  • Kohászati Múzeum, 
  • Színháztörténeti és Színészmúzeum, 
  • Lézerpont Látványtár stb. 

Miskolc a megye és környéke gazdasági, oktatási, kulturális központja. 

Miskolc város napja: május 11.

miskolc

Miskolc látványosságai

Miskolc Nemzeti Színház

A mai Magyarország első kőszínháza, amely 1847-1857-ig épült. A színház klasszicista és romantikus stílusú. A színház és a főutca minden évben otthont ad a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak.

színház

Avasi kilátó

Az első torony 1906-ban épült ideiglenes jelleggel II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, akinek hamvait ekkor szállították Kassára és a menet több településen is megállt. Ezt 1907-ben lebontották, 1934-ben épült az első állandó torony. 1943-ban nagy részét tűz pusztította el, az '56-os forradalom következtében majdnem teljesen elpusztult. A ma álló tornyot Hófer Miklós és Vörös György tervezte.

kilátó

Diósgyőri vár

Már a 12. században is állt. A várat 1316-ban Újvár néven említik, a vár fénykora I. Lajos király uralkodás alatt kezdődött. A vár 1370-ben tett szert jelentőségre, mint a Magyarországról Lengyelországba vezető út egyik állomása. A vár helyreállítása 1953-ban indult meg, 1960-tól a régészeti feltárás is megkezdődött. Felújítását a 2010-es években kezdték el, mely 2014-re nyerte el végleges formáját.

vár

Lillafüredi vízesés

A Lillafüredi vízesés Magyarország legnagyobb esésű vízesése, amit a Palotaszálló építésekor alakítottak ki, tehát nem természetes képződmény. A vízesés 20 méter magasból zúdul a mélybe. A sétányról, ami nagyjából a felénél éri el a vízesést, a korlát mellett egy ösvényen biztonságosan le lehet jutni a vízesés alá.

vízesés

Barlangfürdő

A Barlangfürdő egy meleg források fölött emelkedő barlangban kialakított fürdőhely Miskolctapolcán. Miskolc egyik leglátogatottabb turistalátványossága. A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén.

barlang

Deszkatemplom

A Deszkatemplom a miskolci Tetemváron álló református templom, és mint a neve is mutatja, fából épült. A jelenlegi épület 1999-ben épült az előző másolataként, melyet 1997-ben gyújtottak fel. 1637-ben építették az első templomot. 1637-óta a mai a negyedik épület.

deszka tempéom

Hősök tere

Miskolc belvárosában a Déryné utca és a Kazinczy utca között terül el a szép barokk és klasszicista épületeiről híres Hősök tere. A téren álló 1956-os forradalom emlékműve is a szabadságharc áldozataira, elesett hőseire emlékszik.

hősök

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

1920-ban kezdték el megépíteni a vasútvonalat, és még abban az évben át is adták. Ekkor főleg a Bükkben kitermelt faáru szállítására használták a vasutat. 1923-ban indult be a személyszállítás az Erdei kisvasúttal. 1929-től szállít turistákat. Jelenlegi hossza 23,9 km. 1994-ben megszűnt a teherszállítás. Innentől kezdve a LÁÉV csak személyforgalommal foglalkozik.

erdei vasut

Fesztiválok a városban

Kocsonya farsang

Minden évben megrendezésre kerül Miskolc belvárosában. A rendezvény valamennyi szabadtéri programja ingyenes. Koncertek, kézműves és gasztronómiai vásár, vendéglátó egységek, őstermelői piac, népművészeti vásár. Az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja és vására. A fesztivál a farsangi időszakban kerül megrendezésre Miskolc belvárosában. Kirakodó vásárán több száz kézműves és gasztronómiai árus jelenik meg. Nincs kocsonyafesztivál igazi kocsonya nélkül, ezért a széles körű gasztronómiai kínálatban a kocsonya is fontos szerepet kap. Programkínálatában több tucatnyi koncert, számos gyermek- és családi program található - öt színpadon - a karneváli hangulatot megidézve. A fesztivál ideje alatt minden korosztály megtalálja az igényes és színvonalas szórakozási lehetőséget.

kocsony fesztivál

Sörfesztivál

2012. szeptember 6-án első alkalommal rendezték meg a Miskolci sörfesztivált. Különleges sörök, finom étkek, nagyszerű hangulat 4 napon át, ahol a színpadokon ismert dj-k, hazai és nemzetközi sztárok szórakoztatják a nagyérdeműt. Az igazi fesztiválhangulat garantált. A Borsodi Sörgyár teljes termékpalettája mellett kézműves sörök és külföldi sörkülönlegességek széles választéka, az ország minden szegletéből érkező árusok standjain számtalan ínycsiklandozó falat várja a fesztiválozókat.

sörfesztival

Factory fesztivál

A Factory Aréna minden éven megrendezi extrém sport- és underground zenei fesztiválját az egykori diósgyőri vasmű területén. A rendezvény célja, hogy új szerepben mutassa be a volt ipari területet a miskolciaknak. A helyszín, a szervezők és a fesztivál története is mind-mind miskolci. Az „újrahasznosított” gyári környezet, a fiatal szervezőgárda és a mára sok éves múlttal rendelkező fesztivál magán hordozza a város ismertetőjegyeit.

factory


Miskolci Nemzetközi Operafesztivál

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivált 2001 óta rendezik meg nyaranta, világhírű operaénekesek és opera együttesek részvételével. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál nem csak operákat kínál: az operákon kívül szimfonikus és kamarazenei hangversenyek, dal- és kórusestek, gyermekprogramok is műsorra kerülnek, sőt még az úgynevezett könnyű műfaj is tiszteletét teszi a fesztiválon. A társművészetek is jelen vannak: képzőművészei kiállításokat, utcafesztiválokat, bor- és fröccsfesztivált, irodalmi esteket rendeznek, a város különböző pontjain pedig utcai zenészek és táncosok tűnnek fel.

opera


Európai Színművészeti Egyetemek Találkozója (SZEM)

A SZEM évente megrendezésre kerülő, 5 napos nemzetközi fesztivál, amelyen különböző egyetemi vizsgaelőadások szerepelnek, amit a hallgatók a színész-képzés során az egyetemen készítettek. Több városból és országból érkeznek a hallgatók. A fesztivál célja, hogy betekintést nyújtson azokba az európai színházi trendekbe, amelyek meghatározzák a holnap színházművészetét.

szem