Egy jó szakma felér egy diplomával
Szakképzés határon innen és túl

Rimaszombat

Rimaszombat a Besztercebányai kerület Rimaszombati járásának székhelye. A Gömöri-medence északi peremén, a Rima-folyó völgyében fekszik. Nevét szombati napokon tartott hetivásárairól kapta. Nevének előtagja a Rima folyó melletti fekvésére utal. Területe már a bronzkortól folyamatosan lakott volt. Első ismert írásos említése 1268-ból való, Rymoa Zumbota formában. 1786-ban Kishont vármegye székhelye lett, majd Gömör és Kishont vármegyék egyesülése után Gömör-Kishont vármegye közigazgatási központja lett.

miskolc

Főbb látványosságai közé tartoznak: 

 • római katolikus plébániatemplom
 • református templom
 • evangélikus templom
 • az egykori vármegyeháza, ma járási könyvtár
 • az új megyeháza
 • a városháza
 • a Gömör – Kishonti Múzeum
 • Tompa Mihály szobra
 • a tamásfalvi harangtorony
 • a Zathureczkyek klasszicista kastélya
 • a református gimnázium
 • a Huszth-ház (Petőfi-ház)

Rimaszombat híres szülöttei

Tompa Mihály

színház

Blaha Lujza

színház

Ferenczy István

színház

Hatvani István

színház

színház

Rimaszombat látványosságai

A Fő tér

Rimaszombat Fő terének két domináns épülete a katolikus és a református templom. A római katolikus templom a 18. század közepén épült barokk stílusban. Szép falfestményei vannak. A főoltáron díszes márványba ékelt kép Fisher bécsi tanár és udvari festő művészi alkotása. A templomtoronyban eredetileg három harang volt, melyek a szentelésnél ilyen nevet kaptak: Szentháromság, Szent György, Szent József. A harangokat 1779-ben készítették, amiről a kapu feletti felirat is tanúskodik. A református templom Rimaszombat városának legnagyobb temploma. 1784-ben épült empire stílusban, tornya 36 méter magas. Itt nyugszik Ferenczy István szobrászművész, a város szülötte, sírján Eurydiké szobra áll. Ferenczy István mellszobra a templom oldalán található. A Fő tér egyik legszebb épülete a régi vármegyeháza, amely ma a járási könyvtárnak ad otthont.

kilátó

A Tompa Mihály tér

A város másik központi terén áll Tompa Mihály és Petőfi Sándor egész alakos bronzszobra. Tompa Mihálynak a XX. század elején emelt szobrot Gömör vármegye és Rimaszombat város közönsége. A közadakozásból állított szobrot Holló Barnabás készítette. Sokáig a mai Tompa tér közepén állt, később azonban a városkertbe „száműzték”. 1995-ben került vissza majdnem pontosan eredeti helyére. Izsó Miklós 1871-ben kapott megbízást egy budapesti Petőfi-szobor elkészítésére, de a minta nem nyerte el a szoborbizottság tetszését. A szobor gipszmintája Rimaszombatba került, itt volt ugyanis Izsó Ferenczy István tanítványa. A minta csaknem másfél évszázadon át a Gömöri Múzeumban állt, ennek alapján készült el az a mű, amelyet 2004 májusában avattak fel a Tompa téren. A tér egyik oldalán az egykori törvényszéki palota épülete található (egy időben poliklinika működött benne, jelenleg tatarozzák), a keleti oldalon az egykori megyeháza eklektikus stílusú épülete áll (jelenleg itt székel a járási hivatal).

vár

A Gömör - Kishonti Múzeum

1882-ben alapították, ezzel a Szlovákia területén működő 5. legrégebbi múzeum. 1910 óta az egykori tüzérségi kaszárnya épületében székel. A gyűjteményi alapot több mint 93 000 tárgy alkotja, bemutatja a gömöri és kishonti régió ásványait, élővilágát, történelmét, irodalmi életét, néprajzát. Gyűjteményének érdekessége egy egyiptomi múmia, amelyet 1910-ben Sütő István rimaszombati utazó ajándékozott a múzeumnak.

vízesés

A Huszth-ház (Petőfi-ház)

Egykori tulajdonosáról Huszth-háznak hívják, de a helybéliek csak Petőfi-házként emlegetik. Egyszerű városi polgárház, melyet a hely szelleme tesz naggyá: itt töltött pár éjszakát felvidéki utazásai során Petőfi Sándor, akit Rimaszombatban követté választott a lelkes lakosság. Amíg nem állt a Petőfi-szobor, ennél a háznál zajlottak a március 15-i megemlékezések.

barlang

Kurinc (Zöld víz)

Kurinc Rimaszombat központjától 5 km-re fekszik, ideális hely a kikapcsolódásra, fürdésre, kempingezésre és sportolásra (tenisz, minigolf, röplabda…) adott lehetőséget. Az üdülőközpont sokáig nem működött, ám a közelmúltban hosszú évek után újra megnyitotta kapuit. Van egy ivóvizes és két termálvizes medencéje van, és a tóban is lehet fürdeni.

deszka tempéom

Meleghegy

A meleghegyi víztározóban nyáron a víz 27-28°C-ra melegszik fel. Ennek köszönhetően a környéke sűrűn látogatott. Tökéletes hely a kikapcsolódásra. Legfőképpen fürdőhelyként szolgál, de különböző vízi sportok is űzhetők itt, például vitorlázás, csónakázás, horgászás. A víztározó környékén éttermek, szálláshelyek és kempingezési lehetőségek is vannak.

hősök